Skip to main content
Haberler

Engelli Kadın Derneği’nin E-Bülteni Yayında

Engelli Kadın Derneği’nin Ocak ayından bu yana faaliyetlerini aktardığı bülteni yayınlandı.

Engelli Kadın Derneği olarak, 2020’de çoğunlukla #evdekal’dık ama bu bizi durdurmadı.

Yeni Yıl Yeni İlişkiler
Yeni yıla hızlı bir başlangıç yapmıştık aslında. Şöyle ki, Engelli Kadın Derneği olarak, 19-23 Ocak 2020 tarihleri arasında Sivil Düşün Hareketlilik ve Ağ Oluşturma Desteği’nden yararlanarak, engelli ve kadın hakları alanında çalışan uluslararası örgütlerle ilişkiler kurmak ve var olan ilişkilerimizi güçlendirmek için Brüksel, Belçika ziyareti yaptık. Ofislerini bize açan, engelli kadınlara yönelik hizmetler, engellilerin bağımsız yaşam hakkı, kurumsuzlaştırma ve ruh sağlığı, zihinsel engellilerin topluma katılımı gibi çok çeşitli konularda bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan örgütler European Association for Service Providers for Persons with Disabilities, European Disability Forum, Mental Health Europe, Inclusion-Europe, European Women’s Lobby ve European Network on Independent Living oldu. Ne şanstır ki, ziyaretimiz 22 Ocak 2020 tarihinde Avrupa Parlamentosu’ndaki Engellilik Çalışma Grubu ve European Disability Forum tarafından Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen “Yeni Yıl Resepsiyonu”na denk geldi. Böylece AP Engellilik Çalışma Grubu Başkanlarından Katrin Langensiepen, European Disability Forum’un Başkan Yardımcısı ve CEDAW komitesinin ilk engelli kadın üyesi Ana Peláez Narváez ve daha pek çok kişiyle tanışma ve kendilerine çalışmalarımızdan bahsetme fırsatı bulduk. Çok keyifli geçen bu resepsiyonda, A. P. Narváez ile birlikte poz verdiğimiz bir fotoğrafı sizlerle paylaşıyoruz.

Cinsel Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Şiddet Raporu Yayında
24 Şubat 2020’de Türkiye Aile Planlaması Vakfı tarafından düzenlenen “Engelli Kadınlar ve Kız Çocukları için Üreme Sağlığı Hizmetlerine Erişim ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele” başlığıyla gerçekleştirilen çalıştaya katıldık. Çalıştaya bağlı olarak hazırlanan rapor ise Hilal Döner ve ENGKAD Uzmanı Bahar Turan tarafından yazıldı. Herkesin erişimine açılan ve bu linkten ulaşabileceğiniz “Engelli Kadınlar ve Kız Çocukları için Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele” üst başlığıyla yayınlanan raporda oldukça değerli tespit ve önerilere yer verildi.

Yeni Bir Platform: CİSÜ
Cinsellik, toplumda hala tabu olmaya devam ettiği için bu konuda bilgiye erişim, sağlık hizmeti alma toplumun pek çok kesimi için epey güç bir hal alıyor. Özellikle çoklu ayrımcılığa uğrayan ve birçok hakkı gasp edilen biz engelli kadınlar söz konusu olunca yan yana getirilmeyen ve hak olarak görülmeyen bir konu halini alıyor cinsellik ve üreme sağlığı. Bu açıdan Derneğimizin, Türkiye Aile Planlama Vakfı’nın tohumlarını yeni ekmeye başladığı Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı ve Hakları Platformu’nda yer alması oldukça önemli. Çünkü her konuda olduğu gibi kendimize ve topluma hatırlattıkça, konuştukça ve temsil kanallarımızı arttırdıkça değişimin ve cinsel özgürleşmelerimizin, haklarımıza sahip çıkmamızın önüne kim geçebilir?

Webinar’da Bağımsız Yaşam Hakkımızı Konuştuk

Bir Zoom toplantısının ekran görüntüsü. Görüntüde 8 kadının portresi görünüyor, hepsi kameraya bakarak gülümsüyor.

Ankara’da 30 Kasım – 1 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşen Bağımsız Yaşam Hakkımız WILD-Turkey eğitimindeki katılımcıların sunumlarıyla 17 Nisan 2020’de WILD-Turkey Webinarı gerçekleştirdik. Bağımsız Yaşam Hakkı ve bununla yakından ilişkili olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Kadına Yönelik Şiddet konularının konuşulduğu webinar’da, Ankara’daki eğitime katılanların dışında çok farklı isimlere de seslenebildik. Pek çok kişinin geri bildiriminde belirttiği üzere oldukça verimli geçen, kaydı çok geçmeden paylaşıma açılan WILD-Turkey Online Semineri’ni buradan izleyebilirsiniz.

Peki Ya Koronada Engelli Kadınlar?
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde ülkemiz de büyük bir hasar aldı. Bu süreçte üç aylık bir karantina dönemi yaşadık ve bu herkesi derinden etkiledi. Engelli kadınlar olarak süreç bizim için de fazlaca zorlayıcı ve öğretici oldu. Biz de dernek olarak bu süreci görünür kılmaya ve yaşadıklarımızı açığa çıkarmaya karar verdik. Bunun için harekete geçtik ve bir anket çalışmasıyla bu sürecin bizlerde yarattığı etkileri derinlemesine incelemeye çalıştık. Anketler sonucunda bu süreçte neler yaşadığımızı ortaya koyan güzel mi güzel bir de raporumuz oldu elimizde. Eğer siz de merak eder ve okumak isterseniz, bu linke tıklayabilirsiniz.

Peki, bu raporla yetindik mi dersiniz? Tabii ki asla yetinmedik ve bu rapor sonrasında, Urgent Action Fund for Women’s Human Rights desteğiyle, Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan engelli kadınlarla Zoom üzerinden 3 oturumluk çevrimiçi bir atölye düzenledik. Bu oturumlarda toplumsal cinsiyeti, şiddetle mücadele biçimlerini, karantina sürecinde engelli kadın olmayı, sorunlarımız karşısındaki çözümlerimizi, yasal haklarımızı konuştuk. Erişilebilirlik, hepimiz için önemliydi ve toplantılarımızı işaret dili tercümanları eşliğinde yürüttük. Birbirimizden çok şey öğrenerek bu atölyeleri tamamladık ve paylaşımlarımızın devamlılığı için aramızda yeni iletişim ağlarımızı oluşturduk. Koronavirüs varsa, biz de varız. Koronavirüs güçlüyse, biz de güçlüyüz. Gücümüz dayanışmamızdan geliyor elbette ve bu dayanışma ağımızı korona süreciyle birlikte daha da genişlettik. Büyüdük ve büyümek bize güç verdi. Koronavirüs bize yalnız olmadığımızı, birbirimizi güçlendirebildiğimizi ve problemlerimizin çözülemez olmadığını gösterdi.

Dayanışma Yaşatır!
COVID-19 pandemisinde kadınların yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve birlikte çözümler üretilmesi adına düzenlenen toplantılara katıldık. Katıldığımız ve engelli kadınların salgın dönemlerinde yaşadığı çoklu ayrımcılığı ve hem engelli hem de kadın olmaktan ötürü kaynaklanan sorunlarını paylaştığımız toplantıları düzenleyen BM Türkiye Nüfus Fonu, Sabancı Vakfı ve EŞİTİZ Kadın Grubu’na biz kadınları bir araya getirdikleri ve dayanışmamızı güçlendirdikleri için teşekkür ediyoruz.

MAD Akademi “Salgında Adalet ve Sakatlık” Webinarına Katıldık
Mekanda Adalet Derneği’nin koronavirüs sürecinde başlattığı webinar formatındaki buluşmalarını herkese öneriyoruz. Biz de 30 Mayıs 2020’de engellilik alanında uzun yıllardır hak temelli çalışmalar yürüten Bülent Küçükaslan ve Hakan Özgül ile birlikte, MADAkademi buluşmaları kapsamında, Netflix’te yayınlanan Crip Camp: Engelli Devrimi isimli belgesel üzerinden Türkiye’deki engelli haklarını ve aktivizmini konuşmak ve bu bağlamda salgında engellilerin durumunu konuşmak üzere düzenlenen çevrimiçi söyleşiye katıldık. Yeri gelmişken, ABD’de engelli hakları mücadelesinin ortaya çıkışını ve gelişimini anlatan bu belgeseli herkese öneriyoruz. Filme bol bol atıf yaptığımız söyleşinin tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Herkes için Hukuk!
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, 4-28 Haziran 2020 tarihleri arasında “Herkes için Hukuk” başlıklı online bir eğitim programı düzenledi. Eğitimin oturumlarına ENGKAD olarak biz de katıldık. 8 dersten oluşan ve 25 katılımcıyla sürdürülen eğitimde, Uluslararası İnsan Hakları Hukuku, Ceza Muhakemesi Hukuku, Türk Anayasa Hukuku, LGBTİ+ Hakları, Mülteci Hukuku, özgürlükler, kadın hakları gibi pek çok kapsayıcı tema derinleştirilerek ele alındı.

Dünya Çapında Bir Dayanışma: WOW Global 24

Kadınlar için ilk küresel dijital festival: Women of the World Global 24’ün afişi. Etkinliğin ismi ve 27 Haziran 2020; 18:00-20:00 şeklinde tarih ve saat bilgisi yazıyor.
Koronavirüs sürecinde, British Council Türkiye’nin davetiyle birlikte, küresel çapta düzenlenen bir çevrimiçi etkinliğe destek verme ve bu sayede, derneğimizi ve etkinliklerimizi tanıtma ve koronavirüs sürecinin engelli kadınları nasıl etkilediğini kısaca anlatma fırsatı bulduk. Bu küresel etkinlik, kadınları ve kız çocuklarının tüm dünyadaki mücadelesini desteklemek için The WOW Foundation tarafından düzenlenen “WOW Global 24” etkinliğiydi. Koronavirüs sürecinde de bu mücadeleyi sürdürmek adına 27-28 Haziran 2020’de yapılan yayınlarda, birbirinden farklı birçok ülkeden kadınların ve kız çocuklarının sesinin duyurulması için, her ülkeden farklı kurum ve kişilere söz hakkı verildi, söyleşiler, sunumlar ve performanslar gerçekleştirildi. Türkiye’den Engelli Kadın Derneği’nin yanı sıra, Gaye Su Akyol, Kardeş Türküler, Pınar Öğünç, Sabancı Vakfı, Erişilebilir Her Şey gibi kişi ve kurumların dahil olduğu programı buradan izleyebilirsiniz.

Erkeklik Odaklı Şiddet Karşıtı Atölyeler Projesi Dijital Çalıştayı
Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnsiyatifi ve Özyeğin Üniversitesi ortaklığında 24-25 Temmuz 2020’de gerçekleşen Erkeklik Odaklı Şiddet Karşıtı Atölyeler Projesi Dijital Çalıştayı iki güne ayrı ismin katılımıyla ENGKAD’ın bu sene içinde yer aldığı çalışmalardan bir diğeri oldu. Farklı aktivist ve sivil toplum örgütünden temsilcilerin katıldığı çalıştayda, proje kapsamında yapılan ve yapılması planlananlar, şiddet, katılımcıların bu alandaki çalışmaları ve önerileri konuşuldu.

Kültür ve Sanata Erişim Hakkımız da Engellenemez!
WOW Global 24’ün devamında, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra A. Aysun ile işbirliğimize devam ettik ve Engelsiz Filmler Festivali’nden Ezgi Yalınalp ile birlikte Esra Aysun’un Açık Radyo’da yayınlanan Festival Alanı programına konuk olarak katıldık. 3 Ağustos 2020 Pazartesi günü yayınlanan, Türkiye’de erişilebilirliğe toplumsal cinsiyet bakış açısıyla baktığımız ve kültür ve sanata erişim hakkından bahsettiğimiz yayını buradan dinleyebilirsiniz.

Leave a Reply