Skip to main content
Kurultay Bileşenleri

Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)

Adres: Cevatpaşa Mahallesi 1.Havan Tabya Sokak. Akpınar apt. No:16/3 B Blok Daire 2 Çanakkale-Merkez
Telefon: 0543 450 51 33
E-posta: elder17kdm@gmail.com

1998’de Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) eğitimini alan kadınlar olarak kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarımıza çözüm üretebilmek için ne yapabiliriz düşünmeye başladık. Bu düşünme sürecimiz El Emeğini Değerlendirme Derneği-Kadın Danışma Merkezi’ni (ELDER) kurmaya götürdü. Çanakkale de ilk örgütlenen kadın derneği olarak Kadın İl Kurulu’nu oluşturduk. On yıllık süre içerisinde 3467 kadınla hak çalışması yaptık. Bu süre içerisinde amaçlarımız doğrultusunda birçok çalışma ve faaliyete ev sahipliği yaptık.

Amaçlarımız;

  • Kadına, kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak.
  • Ailede ve toplumda kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar olaylarına karşı mücadele etmek.
  • Kadınların ekonomik bağımsızlıklarına destek olmak.
  • Kadınların siyasette aktif yer almasını desteklemek.
  • Sığınma evi açmak.
  • Derneğimize müracaat eden kadınlara maddi ve manevi destekler vermek.

Artık örgütlü bir kadın derneği olmuştuk. Sırada kadınları evden çıkartmak için ekonomik özgürlüklerini sağlayabilmek amacı vardı. Bu amaçla çeşitli kurslar açtık. Kursları bitirip ürünlerini pazarlamak isteyen kadınlarla bir grup oluşturduk. Belediye ile görüşmelerimiz sonrasında bize Morabbin Parkı’nda stant açmamız için izin verildi. İzin alındıktan sonra ki bu on yıl içerisinde Morabbin Grubu adını verdiğimiz emekçi kadınlar görevlerini hiç aksatmadan, büyük bir özveri ile stantlarını sırtlarında taşıyarak ürünlerini satmaya başladılar. Bu grup Park dışında da semt pazarlarında ve il dışındaki festivalleri de takip etmektedirler.

Daha sonra çeşitli eğitimler vermeye başladık.  Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Şubesi sağlık eğitimleri konusunda bize destek vermekte. Ayrıca Halk Eğitim Müdürlüğü ve Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü’nden de halk oyunları, el sanatları, İngilizce, bilgisayar alanında eğitimler almaktayız.

Yıl içerisinde kadın ve çocuk konulu günlerin hepsinde duyarlılığımızı göstermek amacıyla programlar düzenliyoruz. İlimizde İnsan Hakları İl Kurulu ve Şiddet Alt Komisyonları’nın üyesi olarak görev yapmaktayız.

Bize katılmak isteyen arkadaşlarımızı her hafta yapılan üye toplantılarımıza davet ediyoruz. Katılımcılarımızın, ortak dil kullanmak ve birlikte hareket etmek amacıyla KİHEP eğitiminden geçmelerini önemsiyoruz. Bu eğitim sonrasında çalışmalarımıza aktif olarak katılan yeni üyeler sayesinde, kadın hareketinin güçlenmesi için hep birlikte mücadeleye devam ediyoruz.

Leave a Reply